Overslaan naar content

Singer-songwriter en Solution Architect Stephan Nijhuis: “Zingen heeft me geleerd dat ik alles kan bereiken als ik mijn ziel en zaligheid erin stop”

Stephan is naast zijn werk bij ITQ ook singer-songwriter. Hij speelt gitaar en schrijft zijn eigen nummers, die hij ten gehore brengt op de vrijdagmiddagborrel of op een groot podium. Muziek leerde hem levenslessen die hij ook in zijn werk goed kan gebruiken, maar wat zijn nou precies de raakvlakken tussen songs en solutions?

‘Iedereen is gedreven en dat motiveert enorm.’

Wanneer en hoe ben je bij ITQ begonnen?

In de zomer van 2023 ging ik bij CAM IT Solutions aan de slag. CAM is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het dagelijks beheer van de IT-platforms bij een groot aantal ziekenhuizen. In januari 2024 werd CAM overgenomen door ITQ. Ik ben nu dus bijna een half jaar ITQ’er en werk als Solution Architect. Dat houdt in dat ik passende IT-oplossingen ontwerp zodat klanten fijner, sneller en flexibeler kunnen werken.

Je hebt dus een overname meegemaakt. Hoe waren je eerste weken als ITQ’er?

Zo’n overname is op een bepaalde manier natuurlijk geforceerd, maar de overgang verliep eigenlijk heel soepel en natuurlijk. ITQ is een groot bedrijf en ik vond het vooral fijn om meer collega’s met dezelfde technische expertise om me heen te hebben. Dat maakt schakelen en sparren heel makkelijk. Maar het allerleukste vind ik dat de cultuur overeenkomt met wat ik gewend was: iedereen is ontzettend gedreven en dat motiveert enorm.

Hoe zou je ITQ als organisatie omschrijven?

Ik zie ITQ als een organisatie waar je de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen en waar je passie – van wat voor aard dan ook – actief aangemoedigd wordt. Het is een organisatie waar kennis en gedrevenheid vooropstaan. De nadruk ligt daarbij op professionele én persoonlijke groei. Er heerst een open, transparante en betrokken sfeer. Verder heb ik een autonome functie en ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn klanten, wat me een gevoel van vertrouwen en waardering geeft. 

En hoe zit het met de werksfeer?

We werken met een groep enorm gemotiveerde mensen. En het ouderwetse stereotype dat IT’ers technisch kundig maar sociaal minder vaardig zouden zijn, is hier totaal niet van toepassing! We zijn altijd in voor een grapje en nemen elkaar op borrels regelmatig in de maling. Mijn collega’s zijn zowel technisch onderlegd als sociaal, en dat is voor mij een gouden combinatie.

Hoe vaak zie je je collega’s?

De meesten zijn minstens één of twee keer per week op kantoor. Ik vind het belangrijk om mijn collega’s regelmatig te zien en niet alleen maar thuis te zitten. Vrijdagen zijn informeel; ’s middags borrelen we dan vaak. Soms neem ik mijn gitaar mee om samen met collega’s wat muziek te maken. 

Naast tweewekelijkse bijeenkomsten en kwartaalsessies waarbij we elkaar zien, de voortgang bespreken en successen vieren, worden er ook regelmatig sociale activiteiten georganiseerd. Aankomend weekend is er bijvoorbeeld een barbecue waar ook medewerkers van andere kantoren naartoe komen. Het is echt leuk om je Duitse, Belgische en Luxemburgse collega’s op zo’n event te zien en te spreken.'Mijn collega’s zijn zowel technisch onderlegd als sociaal: een gouden combinatie.'

Stephan Nijhuis Solution Architect bij ITQ

Stephan Nijhuis omringt door gitaren

'Door comfortabel met het oncomfortabele te worden, word je een sterker mens.'

Wat doet ITQ om werknemers te ondersteunen?

Naast het organiseren van verschillende activiteiten neemt ITQ ook de ontwikkeling van individuele werknemers serieus. Aan het begin van het jaar zet je je ontwikkelplannen uit. Je bepaalt zelf waar je met hulp van ITQ heen wilt. Er is veel ruimte voor professionele en persoonlijke groei en ITQ faciliteert die door bijvoorbeeld allerlei trainingen aan te bieden.

Ook wordt er veel gebruikgemaakt van de kennis en vaardigheden die werknemers meebrengen. Ik help bijvoorbeeld een aantal collega’s met het ontwikkelen van hun kennis op het gebied van VMware omdat ik docent ben geweest en me daarin heb gespecialiseerd. Andersom helpt een collega mij met plannen, iets wat ik af en toe wat lastig vind.

Wat is jouw passie?

Ik ben singer-songwriter en speel dus gitaar. Dat doe ik al een tijdje, en mijn moeder zei dat ik er iets mee moest doen. Ook van vrienden kreeg ik complimenten, dus blijkbaar waarderen anderen mijn muziek ook. Begin dit jaar trad ik voor het eerst op; ik was doodzenuwachtig. Maar ik hou van uitdagingen, en toen ik vorige maand voor de tweede keer op het podium stond, was ik totaal ontspannen. Ik merk dat het me rust en plezier geeft om mijn gedachten uit mijn hoofd te halen en te ordenen. Door mijn zelfgeschreven nummers op deze manier met anderen te delen, heb ik geleerd om comfortabel met het oncomfortabele te worden, waardoor ik veel sterker ben geworden.

En wat zijn de raakvlakken met je werk?

Ik heb veel geleerd van het zingen en optreden wat ik vrijwel dagelijks kan toepassen in mijn werk. Ten eerste weet ik nu dat ik alles kan bereiken als ik mijn ziel en zaligheid ergens in leg. Ook kan ik de rust goed bewaren en kalm blijven in elke situatie. Op de werkvloer moet je af en toe je mannetje staan, en rust is daarbij essentieel. Ik heb gemerkt dat je sterker wordt als je je kwetsbaar opstelt. En hoe vaker je dat doet, hoe sterker je wordt. Dat zie ik terug in mijn werk. Op die manier helpt mijn passie mij dus groeien als mens.

Hoe kijk je naar je toekomst bij ITQ?

Zoals ik al zei, hou ik van een beetje uitdaging. Anders ga ik me al gauw vervelen. Bij ITQ zie ik voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en kan ik nog zoveel leren. Mensen met passie worden hier gewaardeerd en aangemoedigd. Daar ben ik blij om, want persoonlijke groei is essentieel om ook zakelijk te kunnen groeien.We like passionate people!

Bij ITQ krijg je de ruimte en ondersteuning om je te ontwikkelen zoals jij dat wilt. Zodat jij je werk kunt inrichten op een manier die bij jou past.