Hij wilde zich meer verdiepen in cloud-native en die kans kreeg hij bij ITQ. Momenteel voert Davy van de Laar een groot project uit bij Rijksoverheid. Hoe zag zijn eerste jaar bij ITQ eruit? En hoe zit het precies met die andere passie: Lego?
Davy: Virtualization & cloud-native Consultant én Lego fan
‘Ik zie veel overeenkomsten tussen cloud-native en Lego.’
Waarom koos je voor ITQ?
Ik heb me veel beziggehouden met sofware-defined data centers en infrastructure as code en was werkzaam als specialist op het gebied van virtual datacenters. Maar ik wilde me meer richten op cloud-native. Mijn toenmalige werkgever wilde me die ruimte wel bieden, alleen waren er binnen de klantenkring van dat bedrijf eigenlijk geen mogelijkheden. De naam ITQ kende ik al wel, dus toen heb ik contact opgenomen.
En hoe verliep dat contact?
Vanaf het eerste gesprek was alles heel open en dat heb ik als zeer prettig ervaren. Ik vond het erg moeilijk om bij mijn vorige werkgever weg te gaan, omdat ik daar niet per se ontevreden was. ITQ begreep dat en heeft nooit aangedrongen. Ik mocht met meerdere mensen uit de organisatie in gesprek, en zij gaven aan om goed na te denken voordat ik een beslissing nam. Het contact gaf me meteen al een familiegevoel, dat de organisatie en de mensen achter je staan als persoon.
Kon je meteen aan de slag?
ITQ had al een project voor mij, bij de rijksoverheid. Daarvoor was wel eerst een uitgebreide screening nodig. In de tussentijd kwamen er verschillende aanvragen binnen voor klussen met virtual datacenters. Daar heb ik dus veel ervaring mee, maar ik had vooraf aangegeven dat ik me juist in cloud-native wilde verdiepen en dat werd gerespecteerd, en dat waardeer ik enorm.
Hoe ziet je werkweek eruit?
Ik werk nu 36 uur op een afdeling van de Rijksoverheid en dan heb ik per week nog 4 uur om dingen uit te zoeken, een blog te schrijven enzovoort. Van de 5 dagen werk ik er eentje op locatie, de rest vanuit huis. We beginnen altijd met een stand-up met het team, daarin zit ik met een aantal collega’s van de Rijksoverheid en eentje van ITQ. Ons team is onderdeel van een groter team met daarin meer ITQ’ers en die spreek ik geregeld via MS. Teams.
Kom je ook op kantoor in Beverwijk?
Alle collega’s werken veel vanuit huis, en iedere twee weken komen we bij elkaar op kantoor. Dat is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd als je er één keer per maand bij bent. De opkomst is altijd hoog, ondanks dat mensen uit heel Nederland moeten komen. Op zo’n dag staat het sociale aspect echt voorop. We overleggen met het volledige cloud-native-team, iedereen zit natuurlijk bij een andere opdrachtgever, en wisselen kennis en ervaring uit.
Wat voor soort organisatie is ITQ?
Iedereen is heel benaderbaar. Als je binnenkomt bij ITQ heb je na een paar maanden een welkomstdiner. Dat is echt heel laagdrempelig, ze vragen naar je ervaringen met de onboarding en wat jij denkt dat er nog beter kan. Er wordt sowieso goed naar je geluisterd. Zo zijn er regelmatig sessies waarbij het MT de roadmap met ons doorneemt en waar je ook zelf punten kunt inbrengen. Maar dat hoeft niet; veel mensen vinden het fijn om gewoon hun werk te doen.
Wordt er nog meer georganiseerd?
Er zijn regelmatig interne events. Bijvoorbeeld ITQonnects, dan komen alle collega’s een weekend lang bij elkaar. Je ontmoet dan weer ITQ’ers die je nog niet kende. We maken allemaal onderdeel uit van de familie en zo voelt het ook voor mij. Vooraf dacht ik: ‘Ik weet niet of dat wel bij mij past, van mij hoeft dat er niet zo dik bovenop te liggen.’ Maar het sociale gevoel is echt aanwezig. Technische mensen die samen ook wat willen delen. Dat voelt als de familie van ITQ, dat ze echt achter je staan.
'Het zorgt voor een stukje balans, iets waar ik mijn ei in kwijt kan. En het is een vorm van creativiteit die ik ook terugzie ik mijn werk: het verbinden van elementen, een heel dynamische, open-source-manier van werken.'
Davy van der Laar Virtualization Consultant bij ITQ
'Het contact gaf me meteen al een familiegevoel, dat de organisatie en de mensen achter je staan als persoon.'
Zijn er andere zaken die je aanspreken bij ITQ?
In de IT-branche is het behoorlijk lastig om diversiteit te vinden in werkzaamheden en mensen, en om met gelijkgestemden over onze business te praten. Binnen ITQ is dit heel sterk aanwezig. Er is een hoog kennisniveau op het gebied van VMware en CNCF en je kunt zelf vExpert worden. Daarvoor moet je credits opbouwen, bijvoorbeeld door forums te bezoeken en daar je kennis te delen, of door blogs te schrijven. Het hoeft niet, maar het mag wel. ITQ kijkt samen met jou naar de mogelijkheden en je groeipad.
Vertel eens, hoe begon je passie voor Lego?
Mijn vriendin Linda en ik keken tijdens corona veel naar Lego Masters Australia en USA. Toen besloten we zelf een setje te kopen. Eerst een klein setje, maar al snel wat groters. Ik ben ook zelf elementen gaan ontwerpen in Stud.io. Momenteel bouw ik een stad op zolder, met echte lichtjes in de huizen, en mijn kantoor en de computerkamer staan ook al vol. Pas heb ik het Haunted House aangepast, want die wilde ik op een heuvel plaatsen. Dat is lastig, want je kunt het huis openklappen. Toen heb ik extra onderdelen gekocht. De volgende stap is lampjes inbouwen.
Wat spreekt je zo aan lego aan?
Het zorgt voor een stukje balans, iets waar ik mijn ei in kwijt kan. En het is een vorm van creativiteit die ik ook terugzie ik mijn werk: het verbinden van elementen, een heel dynamische, open-source-manier van werken. Ik heb oplossing A, maar ik vind B eigenlijk mooier. Hoe kunnen we naar B toe werken? Of je probeert dingen te vinden die hetzelfde zijn, om ze opnieuw toe te passen of te hergebruiken. Dat doe ik in mijn werk, maar zie ik ook terug in Lego.
Ten slotte: hoe zie je jouw toekomst bij ITQ?
Om te beginnen wil ik me natuurlijk in cloud-native blijven ontwikkelen. Mijn opdracht bij de Rijksoverheid is een mooie leerschool en ik heb ook meerdere certificeringen behaald. Daarnaast wil ik me ontwikkelen op het gebied van presenteren, en ook in hoe je op een menselijke manier omgaat met bepaalde processen en automatisering. Ik merk dat het grote geheel samenhangt, zowel in Lego als in mijn werk. Ik zit nu nog veel in de techniek, maar zou graag meer die kant op willen gaan: minder op de details en meer ‘hoog over’ de oplossing bedenken.
We like passionate people!
Bij ITQ krijg je de ruimte en ondersteuning om je te ontwikkelen zoals jij dat wilt. Zodat jij je werk kunt inrichten op een manier die bij jou past.